Info - WANDANA.NL

Ga naar de inhoud

Info

Schilderijen (vanaf 2016)
Grote schilderijen, groter dan mezelf.
Schilderijen waarin je kan reizen, in kleur, in water en landschappen.
Schilderijen die een kleine andere wereld kunnen vormen in je eigen wereld en die ik graag wil delen met anderen.

Portretten (vanaf 2000)

informatie volgt..

Beelden (1984-1997)

Via de kunstacademie in Den Bosch, waar ik beeldhouwen studeerde, kwam ik in de wereld van beelden maken speciaal voor een bepaalde plek.
Het liefst grote werken, het liefst in brons.
In Afrika leerde ik bronsgieten met primitieve middelen, klei uit de rivier halen, een fietswiel aandrijven voor de energie en oud metaal omsmelten, gewoon op straat.
Later heb ik het bronsgieten geleerd door te werken bij bronsgieterijen in Nijmegen en Utrecht en met minimale middelen een eigen brons- en aluminiumgieterij gebouwd in Amsterdam.
Dit ook met het doel om mijn eigen brug te kunnen maken. Een opdracht in Purmerend in een nieuwbouwwijk waar ze een totale leek op het gebied van bruggenbouwen wilden inschakelen om een nieuwe invalshoek te krijgen.
Mijn idee was om niet een rechtstreekste verbinding naar de overkant te maken, maar een omweg. Dus kwam er een extra stuk land bij om de bocht te kunnen maken. Er kwam een muur in de brug, een wig ter grootte van een huiskamermuur in een gezinswoning, beschutting en een plattegrond van een reis. De wand is bekleed met koper dat meekleurt in de tijd en de reis wordt verbeeld door een grote kras, een bronzen groef met een rivierbedding en voetstappen, symbolisch maar ook menselijk. Op het eiland loopt de groef door in een bronzen poort.
Mijn beelden zijn verhalen over processen, reizen, landschappen en menselijke constructies. Ze veranderen, vergaan, verkleuren en zijn onderdeel van hun plek. Een bronzen oor om in te fluisteren, een fontein die zorgt voor een evenwichtige vijver en tegelijk een vulkaan is.
Om grote beelden te kunnen blijven maken ging ik werken als bouwvakker en restauratieschilder. En begon ik met schilderijen maken, eerst kleine portretten en nu grote doeken. Doeken groter dan ikzelf om met grote en kleine bewegingen te veroveren.
Wandana Höppener
laatste update november 2023
Terug naar de inhoud